Кролик Бургундський

   Кролик Бургундський - м'ясо-шкуркова порода кроликів. Бургундські кролики вперше були виведені в 1914 році в провінції Франції під назвою Бургундія. Середня вага 4-5 кг. Самки приводять за окрол 6-9 кроленят.
  У нашому господарстві невелике поголів'я бургундських кроликів, але за період їх вирощування ми змогли виявити для себе деякі закономірності. За характером ці кролики набагато спокійніші, ніж порода кролики Сріблястий. Сріблястих можна назвати холериками з точки зору людської типології, а бургундців - флегматиками. Таким чином, бургундці гірше йдуть в злучку, ніж сріблясті і їх спарювання забирає більше часу. Але це не поширюється на всіх підряд особин, швидше це тенденція.
За смаковими якостями м'яса порода заслуговує найвищої оцінки: тушка збита, м'ясо соковите, не сухе.
  
Оскільки це порода м'ясо-шкуркова, то певну цінність представляє шкура бургундців. Густота шерсті їх набагато щільніша на квадратний сантиметр, ніж у сріблястих. Особливо цікавим є забарвлення породи. У готовому виробі колір шкурок кролика Бургундського дуже нагадує шкуру лисиці, що надає виробу високу цінність, адже шкура лисиці набагато дорожче шкури Бургундського кролика. Якщо кролівника цікавить саме шкура кролика для якісного виробу, то ми радимо у віці три місяці самців відсадити в окремі приміщення, так як вони починають битися один з одним. При цьому з'являються пошкодження шкіри, що впливає на її якість. Для самок вік відсадки може бути відкладений на два-три тижні, тобто в середньому становити 3,5 місяця. Забій для якісної шкіри проводиться після досягнення особиною віку в 135 - 170 днів. Це залежить від якості годування (чим краще, тим раніше), від кількості кроленят в посліді (чим більше, тим пізніше), від статі (самці раніше, самки пізніше). Період забою - холодні місяці року з листопада по березень, так як в цей період у тварин найбільш густе і якісне хутро за рахунок більш щільного підпушку. Ці процедури і процеси стосуються не тільки цієї породи, але і всіх порід хутряного напряму.
  
З недоліків породи ми б виділили вищу сприйнятливість до такого захворювання, як кокцидіоз. На це потрібно кролівникам звернути особливу увагу і вчасно робити профілактику цього захворювання у підліткових особин.