Кролики Сріблястий

      Вітчизняна порода кролів м'ясо-шкуркового напряму. Виведена 1946-52 рр. у двох звірорадгоспах: Петрівському (Полтавська область) і Тульському (Тульська області Росії) шляхом схрещення місцевих чорних кролів із кролями породи шампань. Малята народжуються чорними і лише у 4 - 5-ти тижневому віці починають міняти масть: у них світлішають ніс, хвостик і черевце, далі змінюють колір голова, спина, груди і вуха. Така послідовна зміна кольору свідчить про чистопородність кроликів. Остаточна тональність хутра вирівнюється в чотиримісячному віці. Воно густе , м’яке, сріблясто-блакитного кольору, лише на голові, передній частині тулуба й на лапах дещо темніше. Плодючість – 8 - 10 дитинчат в окролі. І самки добре їх вигодовують.
      Племінна робота під час виведення нової породи була спрямована на підвищення живої маси кролів, їхньої скоростиглості і м’ясної якості, а також на поліпшення форм тулуба, пристосування до кліматичних умов. Важливе значення мала і можливість швидкої відгодівлі. Під керівництвом зоотехніків Каплевських вдалося сформувати досить велике стадо (1958 р. налічувалося 2100 кролематок), яке вигідно відрізнялося за м’ясною продуктивністю та якістю хутра від увезених до країни кролів породи шампань. Жива маса дорослих кролів сріблястої породи становить 4,5 – 6 кг, іноді може сягати 6,6 кг. Тулуб компактний, міцно збитий, завдовжки до 57 см. Обхват грудей за лопатками – 36 см. Спина пряма, м’язиста; круп широкий і округлий ; кінцівки міцні, пропорційно розвинені і правильно поставлені. Кроленята народжуються із середньою вагою 75 г, ростуть інтенсивно, швидко відгодовуються і мають добрі м’ясні якості. Уже в двомісячному віці важать 2 кг, у тримісячному - 3 кг, у чотиримісячному - близько 4-х кг при витраті на кілограм приросту живої ваги 2,5 - 3,5 корм. одиниці.
       Свідченням гарної продуктивності є показник забійного виходу, який у кроликів віком 3 - 4-х місяців становить 57-61%. Тушка має приємний товарний вигляд. Вона добре вкрита м’язами, міжм’язовий жир розподілений рівномірно, що надає м’ясу соковитості та високих смакових якостей.
       Найкраще кролики Сріблястий ростуть на свіжому повітрі в шедах. Це також позитивно впливає і на якість шкурки. Якщо правильно організувати господарство, можна отримувати по шість окролів на рік. При забої кроликів у віці 80 - 90 днів вага тушки становить 1,5 - 1,8 кг. М'ясо перед приготуванням не потрібно вимочувати в оцті, досить лише промити в холодній воді.
Купуй українське!